פורטל:אסלאם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

P islam.svg

האסלאםערבית: إسلام, ‏האזנה?‏, התמסרות, כניעוּת כלפי האל) היא דת מונותאיסטית המבוססת על הקוראן שחסידיו מאמינים כי נשלח מהשמים על ידי אללה דרך מוחמד. המוסלמים מאמינים כי מוחמד הוא הנביא האחרון ("חותם הנביאים"); מרביתם רואים בחדית'ים, המספרים על חייו ומעשיו של מוחמד, כלי מרכזי לפירוש הקוראן.

חוקרים חילונים מעריכים כי האסלאם החל את דרכו במאה השביעית בחצי האי ערב. תחת הנהגתו של מוחמד ויורשיו, האסלאם התפשט במהרה דרך המרת דתם של פגאנים רבים, וכיבושים צבאיים.

מספרם המוערך של המוסלמים בעולם הוא 1.4 מיליארד, כך שהם מהווים הקהילה הדתית השנייה בגודלה בעולם. מרבית המוסלמים חיים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, בדרום אסיה ובדרום מזרח אסיה. רק כ-20 אחוזים מהם חיים במדינות ערביות.

כַלאם הוא תחום מחשבה תאולוגי באסלאם אשר מבקש, בעזרת דרכים פילוסופיות-שכליות, להצדיק את אמונת הדת ומצוות האסלאם ולשלול דעות מנוגדות לה. בבסיס העיון קיימת הנחה מקדמית כי האמונה הדתית כהתגלות אלוהית היא-היא האמיתית.

משמעותה של המילה "כלאם" בערבית כיום היא "דיבור", "שיחה", "מחלוקת". מינוח זה מתייחס הן לתוכנו של מדע הכלאם כעוסק ב"דבר האל" והן בשיטתו על ידי המחקר השכלי. הסוגיות המרכזיות בהן דן הכלאם עוסקות בדמותו של אלוהים (מופשטת ולא ניתנת להבנה – או אנושית יותר), אחריות האדם על מעשיו, תכונותיו של האל ולגיטימיות שלטונם של מנהיגים חוטאים.

אלו העוסקים במדע הכלאם נקראים "מֻתַכַּלִמוּן" (מילולית: המדברים).

מֻחַמד (ערבית: مـُحَمـَّد, (570 בערך - 8 ביוני 632) הוא מייסד דת האסלאם. באסלאם האורתודוקסי (הסוני והשיעי) הוא נחשב לאחרון ולחשוב ביותר מבין הנביאים. ייעודו, בראיית המוסלמים, היא להחזיר את העולם לאמונה המונותאיסטית של אברהם ונביאים אחרים, שהושחתה במהלך הזמן.

פירוש שמו בערבית הוא "מהולל" או "מפואר". מכונה בפי המוסלמים גם "רסול אללה" (ערבית: رَسول الله, "שליח האל") או פשוט א-נבּי (ערבית: النـَّبيّ, "הנביא").

המוסלמים מאמינים, כי התגלויותיו שקיבל מהמלאך גבריאל, כתובות בספר הקדוש להם - הקוראן. הקוראן והחדית'ים, המספרים על חייו ומעשיו של מוחמד, הם הבסיס לתאולוגיה המוסלמית עד היום.


המסגד הגדול של סאמרא
המסגד הגדול של סאמרא

המסגד הגדול בעיר סאמרא שבעיראק הוא מסגד אשר נבנה בין השנים 849 ל-852 בידי הח'ליף העבאסי אל-מתוכל הראשון, עת הייתה סאמרא בירתה של הח'ליפות העבאסית. לאחר התקופה העבאסית המסגד ננטש ונחרב. במאה העשרים הוא נחפר ויסודותיו שוחזרו חלקית.


המגדל הספירלי של המסגד הגדול של סאמרא במבט מהצד
המגדל הספירלי של המסגד הגדול של סאמרא במבט מהצד

המסגד הגדול בעיר סאמרא שבעיראק הוא מסגד אשר נבנה בין השנים 849 ל-852 בידי הח'ליף העבאסי אל-מתוכל הראשון, עת הייתה סאמרא בירתה של הח'ליפות העבאסית. לאחר התקופה העבאסית המסגד ננטש ונחרב. במאה העשרים הוא נחפר ויסודותיו שוחזרו חלקית.


בשנת 1258 פלשו צבאות מונגולית לח'ליפות העבאסית, אורדות של הולגו ח'אן ובעלי בריתו הטילו מצור על בגדד, ולאחר 11 ימי מצור בלבד נפרצו חומותיה. מיד עם כניסתם לעיר החלו כוחות המונגולים במסע שיטתי של רצח וטבחו את כל תושבי העיר, ביזה והרס. המסגדים, הארמונות, הספריות ובתי החולים - מונומנטים תרבותיים וארכיטקטוניים שנבנו במשך מאות שנים של שלטון עבאסי - נבזזו ונהרסו עד היסוד. ספריות העיר ובראשן בית אל-חכמה ("בית החוכמה") נשרפו על מאות אלפי כתבי היד והתעודות ההיסטוריות, המדעיות, הדתיות והספרותיות שבהן. מסופר שמי החידקל השחירו מדיו של הספרים שהושלכו הנהרה ומדם המלומדים שגופותיהם המבותרות היו שותפות לגורלם. היסטוריון ערבי-מוסלמי בן המאה ה-13 כתב "לא היה חורבן דומה לחורבן בגדד שהאסלאם הצליח לשרוד" מספר מאות לאחר מכן כתב ההיסטריון האמריקאי ויל דוראנט כתב בספרו המונומנטלי תולדות התרבות "אין בהיסטוריה האנושית אסון מפתיע יותר והרסני יותר לתרבות האנושית" תיאורים אלה של הרס וביזה מוחלטים של בגדאד ה"תרבותית" על ידי המונגולים ה"ברברים" הודגשו בעיקר על ידי היסטוריונים ערבים בני המאה ה-20 ואוריינטליסטים אירופאים, כהסבר לדעיכתה של הציוויליזציה המוסלמית לעומת אירופה.

דת האסלאם היא ייחודית, בכך שאחד מחמשת עמודי האסלאם הוא מצוות עלייה לרגלחג' למכה), אותה צריך לבצע כל מוסלמי בריא לפחות פעם אחת במהלך חייו.

עלייה לרגל למקומות שאינם מכה, מכונה זיארה. ישנם אתרים רבים לזיארה, הקשורים בנביא מוחמד, וקברים של מוסלמים ידועים. לשיעים, אתרים רבים לעלייה לרגל הם קבריהם של האימאמים השיעים (האתרים מכונים אימאמזאדה באיראן), עבור הסופים אלו קבריהם של הקדושים הסופים (האתרים מכונים דארגה).
בין הערים המפורסמות לעלייה לרגל עבור המוסלמים: מכה, אל-מדינה, ירושלים, משהד וחלב. עבור השיעים הערים כרבאלא, נג'ף, סאמרא, כופה, בגדאד, טהראן, אספהאן, וקום, מכילות אתרים חשובים לזיארה.
לאורך ההיסטוריה המוסלמית, דאגו השליטים השונים לפתח את ערי העלייה לרגל באזורן, בשל רצון לגרוף רווחים, ולעיתים בשל חוסר יכולתם של המאמינים להגיע למכה, ואל-מדינה לאור חלוקתה של האימפריה המוסלמית למספר אזורים עם שליטים יריבים זה לזה.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום האסלאם שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".

מצאו ערכים לשיפור בנושא אסלאם: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוטבלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)